Toisinajattelija – IPCC:n tarina

Vuonna 1957 Los Angelesin yllä leijui sankka saastesumu, smog. Mikä olisikaan luontevampi paikka havaita ihmisen vaikutus ympäristöön. Professori Roger Revelle huomioi, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli nousussa ja se oli helppo yhdistää ihmisen toimintaan. Tosin tuolloin ilmasto viileni dramaattisesti, vuodesta 1940 vuoteen 1980, pelättiin jopa uutta jääkautta, mutta kuitenkin teoriatasolla ajatus lämpenemisestä jäi kytemään.

Myöhemmin Revellen oppilaaksi tuli Albert, Al, Gore, jolle professorinsa ajatus lämpenemisestä otti tulta ja Al Goresta tuli ilmaston lämpenemisen väsymätön viestinviejä. Al Gore nousi korkeaan asemaan demokraattisessa puolueessa ja Clintonin hallinnossa, joten viesti ei jäänyt huomaamatta. Samaan aikaan arvosteltiin suurteollisuuden aiheuttamaa saastumista, joten tämä viesti solahti luontevasti osaksi ympäristön pilaantumisesta tunnettua huolta.

Oppi-isänsä tosin alkoi peruuttelemaan: Revellestä tuntui, että asia oli lähtenyt liiaksi laukalle, ja vähäisestä ilmiöstä, ennemminkin teoreettisesta ajatusharjoituksesta oli tullut merkittävyyttään suurempi kysymys. Revelle julkaisi oikaisuvaatimuksia, mutta niitä ei enää kuunneltu.

…ja Euroopassa

Samaan aikaan Englantia piti otteessaan rautarouva Margaret Thatcher. Hän piti öljyntuottajia epäluotettavina, eikä syyttä. Toisaalta hän oli myös hiilikaivostyöläisten kanssa tukkanuottasilla. Ratkaisuna atomivoima olisi ollut luonteva lisä ja saadakseen muutosvoimaa atomivoiman kannalle, hän halusi edistää sitä fossiilisen energian kustannuksella. Näin Thatcherin antamalla rahoituksella laadittiin ensimmäiset ilmastomallit Met officen sivukonttorissa, nykyisessä Hadley Centerissä. Nämä mallit olivat täyttä potaskaa, koska niiden lähes ainoita muuttujia olivat hiilidioksidi ja lämpötila, mutta ne täyttivät tarkoituksensa.

…Samaan aikaan

Neuvostoliitto hajosi 90-luvun alussa, ja suuri joukko marksisteja menetti henkisen kotinsa. Uusi koti löytyi pian vihreydestä ja suurteollisuuden vastustamisesta. Varsinkin ilmastonmuutos koettiin hyväksi keinoksi vastustaa talouskasvua ja kapitalismia.

…Ja sitten, IPCC:n synty

Ilmastonmuutoksen tutkimukseen suunnatut varat enemmän kuin kymmenkertaistuivat lyhyessä ajassa. Ilmastontutkijoiden piiriin tuli valtavasti uusia tutkijoita. Tässä vaiheessa ei ollut enää mitään mieltä todeta, että ilmaston lämpeneminen ei olekaan ihmisestä lähtöisin. Keskeiseksi tehtäväksi nousi tavoite osoittaa ihminen ilmaston lämpenemisen aiheuttajaksi, koska juuri se takasi tutkimusviran.

Vanha ilmastotutkijoiden polvi jäi varjoon, eläköityi ja useat heistä siirtyivät denialistien leiriin. Nykyilmastontutkijat ovat ihailtavan yksimielisiä, tosin ei erimielinen siinä porukassa pärjäisikään.

Näissä oloissa muodostettiin hallitusten välinen ilmastopaneeli, IPCC, YK:n alaisena organisaationa, tehtävänään arvioida ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä.

Tämän tavoitteen IPCC on täyttänyt kiitettävästi. Ensimmäisessä raportissa ei edes mainittu aurinkoa, koko ilmakehän moottoria.

Ilmastotieteessä tiedetään johtopäätös jo etukäteen, kuten eräissä muissakin menneen ajan tiedesuunnissa. Tieto johtuu jo tehtävänannosta, mutta myös ryhmäpaineesta ja ehkä pontimena on myös vasemmistolainen ihanne vaikeuttaa talouskasvua.

Vuonna 1992 vanhojen ilmastontutkijoiden toimesta oli tehty tutkimus, jossa hiilidioksidin osuus kasvihuoneilmiössä oli arvioitu olevan 3 %:n luokkaa. Uusien laskelmien mukaan se nousi nopeasti 20 %:in. Nosto saatiin aikaan ns. takaisinkytkennän avulla, hiilidioksidi lisäisi tärkeintä kasvihuonekaasua, vesihöyryä. Mutta miten pieni tekijä voisi aiheuttaa suuren vaikutuksen toisessa tekijässä, jää mysteeriksi.

Nykyilmastontutkijoiden mukaan ilmakehässä kiertää hiilidioksidi, joka pysyy ilmakehässä kymmeniätuhansia vuosia. Tosin hiilidioksidin puoliintumisaika on norjalaistutkimuksen mukaan kuusi vuotta, mutta se ei haittaa tätä tiedesuuntaa.

Ilmastoihmiset vaikenevat kokonaan maapallon termostaattisista ominaisuuksista, joita on lukuisia. Pyörremyrskyt siirtävät massiivisen määrän lämpöä avaruuteen. Suurin osa auringon lämmöstä tulee pasaatituulten alueelle, ja sen lämpö poistuu maapallo tyvenen vyöhykkeen kautta avaruuteen. Kuivunut ja viilentynyt ilma laskeutuu ns. hevoslatitudeille.

Muualta lämpö karkaa öisin, autiomaiden ja napojen kautta, eli kasvihuoneesta puuttuu katto, joka olisi edellytys ilmastolaskelmien paikkansapitävyydelle.

Kipupisteenä on ihmisen vaikutus. Siitä voidaan keskustella, mutta jos sitä epäillään, keskustelu katkeaa siihen. Se olisi samaa kuin että ihmisen alkuperää voidaan tutkia, mutta luomiskertomusta ei saa arvostella tai sivuuttaa.

Virallinen vastaus Suomen IPCC:llä on ollut vielä vuonna 2015, että ilmastotoimia tehdään varovaisuusperiaatteen tähden. Nyt on jo ”päivänselvää”, että ihminen aiheuttaa muutokset. Tässä pätee laki jonka mukaan tavanomainen ja usein toistettu muuttuu ihmisten mieissä todeksi.

Ja takaisin Kaliforniaan

Kun Kalifornia valloitettiin, se oli autiomaata. Noin kymmenen vuoden välein sinne sataa El Nino-ilmiön ansiosta vettä rutosti, muutoin on kuivaa. Nyt alueella asuu 40 miljoonaa ihmistä, joten ei ihme, jos vedestä tulee välillä puutetta. Nyt uutisoidaan sään ääri-ilmiöistä, vaikka harvoin tapahtuvat tulvat ja muulloin vallitseva kuivuus ja metsäpalot ovat juuri sitä normaalia.

Viimeisin IPCC:n raportti

Edelliset ennusteet eivät ole pitäneet paikkaansa. Lämpeneminen on ollut aivan liian hidasta. Nyt luulisi, että maailmanloppua siirrettäisiin ainakin sadalla vuodella, mutta ei. Maailmanloppu onkin tullut paljon lähemmäksi. Paljon suurempia toimia on tehtävä paljon nopeammin. Maailmanloppu on tuskin vältettävissä, mutta toivoa ei saa menettää, muutoinhan koko ilmastopanelin voisi jo lopettaa.

Paneeli toistaa itseään. Se ei väitä että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos olisi todistettu, mutta ollaan aina vain varmempia. Ei tiedetä muuta syytä muutokselle, tosin ei muusta olla kiinnostuneitakaan.
Korallit kuolevat raportin mukaan puolen asteen lämmönnousuun, vaikka Suuri Valliriutta on tuhansia kilometrejä pitkä, niin että pohjoispää on aivan erilaisessa ilmastossa kuin eteläpää. Australiassa ihmetellään tätä johtopäätöstä (joannenova.com.au).

Euroopassa oli lämmin kesä ja se lisäsi huomattavasti raportin kokoajien puheen painoarvoa. Tosin Euroopan hellekausi ei näkynyt kohonneena hiilidioksidipitoisuutena eikä lisääntyneenä vesihöyrynä. Kebnekaisellakin lumet sulivat epätavallisen voimakkaasti, ilman ainuttakaan tavanomaista ilmastonmuutoksen markkeria. Globaalisti ei lämpöaaltoa ollut, 2018 tulee olemaan aivan tavallinen vuosi.

Helle kuitenkin vakuutti maksumiehet, eurooppalaiset, ainakin toistaiseksi. On eletty ja ohitettu auringonpilkkumaksimi, mutta yhdellekään ilmastontutkijalle ei ole tullut mieleen, että sillä voisi olla jotain vaikutusta ilmastoon.

Syyskuussa on ollut Euroopassa kylmiä öitä, Hollannissa kylmempiä kuin 47:een vuoteen, ehkä se viilentää huolta ilmaston nyrjähtämisestä.

Maahanmuutto

Ilmastonmuutos nousee nyt YK:n asialistalla ensimmäiseksi syyksi maahanmuuttoon. Tätä IPCCn raportti pohjustaa. Mutta viranomaiset ovat tähän valmistautuneita. Joulukuussa on aikomus tehdä YK:ssa uusi sopimus, joka takaa joka iikalle vapaan muutto-oikeuden. Enää ei tarvitse keksiä verukkeita, vainoa tai vastaavaa pakolaisstatuksen saamiselle, taloudellinen syy, pakolaisuus ilmaston takia tulee olemaan hyvä ja oikeutettu syy muuttaa Eurooppaan ja muihin kehittyneisiin maihin.

Esko Karinen

Kommentit

One comment

  • Jukka

    Kolumnisti ja salaliittoteoreetikko on tehnyt tupakkiaskin kanteen omat laskelmansa siitä miten fossiilisten polttoaineiden polttamisesta syntyvät sadan miljoonan tonnin päivittäiset hiilidioksidipäästöt tulevat vaikuttamaan vuosikymmenten kuluessa.
    Koska IPCCn periaatteena on ottaa raporttiin mukaan mahdollisimman monta tieteellistä näkökulmaa ja tehdä niistä synteesi, niin ehkä kolumnistinkin kannattaisi lähettää tutkimuksensa päästöjen vaikutuksista IPCClle sensijaan, että suree muiden tutkijoiden “ihailtavaa yksimielisyyttä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *