Trumpin ja Putinin diilit – Toisinajattelija
Presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin toiminnasta alkaa hahmottua kuvio. Jos joku asia toistuu riittävän monta kertaa, kysymys ei ole enää sattumasta. Seuraavassa muutamia kuvioita, aluksi Trumpista:
Psykopatia
Käyttäytymistieteilijä Thomas Erikson pitää selvänä, että Trump on psykopaatti. Tosin Hillary Clintonilla on psykopaatin piirteitä yhtä paljon, hiukan erilaisessa pakkauksessa. Yleensäkin yhdysvaltalaisissa on psykopaattisia piirteitä hiukan enemmän kuin eurooppalaisissa.
Ilmiö saattaa johtua siitä, että matkalle uudelle mantereelle on jo alunperin valikoitunut tietynlaista väkeä, kotikissat eivät ole uskaltaneet tai vaivautuneet lähtemään. Toisekseen, yhdysvaltalaisessa elinkeino- ja yhteiskuntaelämässä saattaa olla piirteitä, jotka palkitsevat psykopaattista käyttäytymistä.
Yksi Trumpin psykopatian piirteistä, impulsiivisuus on ainakin tullut selväksi.
Luotetut toimijat
Valkoisen talon pyöröovissa on käynyt melkoinen vilske. Vain Trumppia kannattavat saavat jäädä, lojaalisuus kansakunnalle on toissijaisempaa kuin lojaalisuus hallitsijalle. Tosin tässä voi käydä pitkän päälle Trumpille huonosti. Loppupeleissä USA ei ole mikään diktatuuri, vaikka Yhdysvaltain presidentillä onkin yhtä vahva valta-asema kuin Kekkosella aikoinaan.
Suhteet FBIhin
On ennenkuulumatonta, että FBIn johtaja erotetaan, vieläpä aiheetta. FBIn johtaja James Comey oli moitteeton ja suoraselkäinen. Erottaminen ei kuitenkaan pysäytä tutkimuksia, ja voi tapahtua niinkin, että vaikka mies lähtee, niin asia pysyy. Ja se asia on Trumpin erityinen suhde Putiniin.
FBI rakastaa väkivaltaisia kotitarkastuksia, joissa kaikki paikat rouvasväen ruumiinonkaloita myöten tarkastetaan. Tällainen pehmittää helposti kenen tahansa Trumpin apulaisen mielen ja kuulusteluissa saattaa alkaa tippua mielenkiintoista faktaa tehdyistä diileistä. Varsinkin jos palkintona on syytesuoja.
Ennustan vakavia aikoja niille, jotka ovat touhunneet varsinkin Venäjän ja Trumpin avustajien rajapinnassa. Robert Mueller jatkaa tutkimuksia, ja ennenpitkää tuloksia saattaa alkaa tulla.
Kompromat
Bolshevikit keksivät lyhenteet ja venäläiset rakastavat niitä vieläkin. Kompromat tarkoittaa kompromettoivia materiaaleja. Näitä on esitetty Venäjän televisiota myöten, missä ”yleisen syyttäjän näköinen mies” pelehtii prostitutkien kanssa. Ns. Steelen kansio, 35-sivuinen tutkielma Trumpin ja Venäjän suhteista arvelee, että Venäjällä saattaa olla Trumpista kiusallista aineistoa joko jo Inturistin ajalta (Inturist oli KGB:n sivukonttori) tai myöhemmin, kun Trump oleili Moskovan Ritz-Carlton-hotellissa. Sitkeähenkinen huhu kertoo Trumpin ainakin katselleen kahden prostituutin esityksiä vuoteessa, missä Obama oli yöpynyt.
Suhteet oligarkkeihin
Oligarkkien on pakko toimia läheisessä yhteisymmärryksessä Venäjän johdon kanssa. Ja Trumpilla on hyvät välit moniin oligarkkeihin ja varsinkin Agalorovin perheeseen. Trump-towerista on useampikin oligarkki ostanut huoneistoja ja etsitty vor, rikollispomo Ivanov löytyi piileskelemästä Trump-towerista pitkän etsiskelyn jälkeen.
Kysymyksiä on herättänyt, miksi Trump sai 50 miljoonan dollarin voiton myytyään Palm Beachin kiinteistönsä Dmitri Rybolovleville kun Rybolovlev tuskin kävi koko paikassa ja purattikin sen kaupan jälkeen.
Deutsche Bankin tapaus
Deutsche Bank on joutunut silmätikuksi rahanpesussaan. 540 miljoonan dollarin korvaukset on määrätty Deutschelle erityisesti venäläisten rikollisrahan, oligarkkien ja valtiollisten toimijoiden rahojen pesusta.
Deutsche Bank on luotottanut Trumpia ja antanut aina lisääkin luottoa, vaikka vanhojenkin takaisinmaksussa on ollut puutteita. Normaalioloissa maksuhäiriöistä asiakasta ei mielellään lisäluototettaisi. Trump on myös yrittänyt pyristellä henkilökohtaisesta takauksestaan irti sillä perusteella, että Deutsche Bank olisi itse aiheuttanut vuoden 2008 pankkikriisin. Riitelevät asiakkaat eivät yleensä ole korkeassa kurssissa pankkien listoilla.
Mieleen tulee mahdollisuus että jotain salaisia venäläisiä tukitalletuksia saattaisi olla Trumpin tukena, kun asiakkuus kuitenkin jatkuu niin linjakkaasti.
Tapaukset Flynn, Page ja Manafort
Michael Flynn sai palkkioita Venäjän hallitukselta mutta ei ilmoittanut niitä. Kampanjapäällikkö oli mm. Janukovitshin kampanjapäällikkö myös ja omaa läheiset suhteet venäläisiin. Carter Pagen on todettu luovuttaneen asiakirjoja Putinin vakoojille. Nämä Trumpin luottomiehet ovat olleet erikoisen läheisissä väleissä venäläisiin tahoihin ja nimenomaan FSB-tahoihin. Näistä yhteyksistä ei ole muistettu tehdä asianmukaisia ilmoituksia.
Ja lista ei lopu tähän, erotettu Rex Tillerson on mies, jolla on erityisiä Venäjä-suhteita ja ystävyys Putinin kanssa. Luotettu Wilbur Ross, joka investoi Venäjälle, Trumpin lakimies Michael Cohen, jolla on sähköpostiyhteys Putinin lehdistösihteeriin. Liikekumppanina Felix Sater, venäläismafiapomon poika. Vaikka Putin olisi itse käsin valinnut Trumpin luotetut, se ei voisi olla venäläismielisempi joukkio.
Joukon koostumuksella alkaa olla merkitystä, jos todistetaan, että vieras valtio on sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin, ja silloin kyseeseen tulee ankarat rikossyytteet.
Putinin toimet
Putin voi todeta, että kaikki viimeaikaiset ulkomaiset toiminnot ovat onnistuneet loistavasti. Mutta vain taktisessa mielessä. Strategiselta kannalta Putin on ajautunut täydelliseen haaksirikkoon.
Krimin valtaus ja Itä-Ukrainassa jatkuva sisällissota on päätynyt jäätyneeseen konfliktiin, jolle ei loppua näy. Viimeaikaisten tapahtumien valossa ei ole luultavaa, että pakotteista päästäisiin irti, päinvastoin niitä on tulossa lisää.
Englannissa on näytetty, miten pettureille käy. Lista alkaa olla jo komea, mikäli muutama vanhakin epäselvä kuolema päätyy vielä luetteloon. Esimerkiksi Berezovskin kuolema on aina herättänyt epäilyjä, miten voi hirttäytyä suihkuverhotankoon jos se kaiken lisäksi irtoaa rytäkässä.
Litvinenkon oli määrä todistaa siitä, että Putinin hallinto on toiminut yhteistoiminnassa venäläisen mafian kanssa huumausaineiden tuomisessa Länsi-Euroopan markkinoille, ja se saa vain lisäpainoa Litvinenkon murhan takia.
Litvinenkon ja Skripalin murhat/murhayritys osoittavat, että venäläiset ovat täysin välinpitämättömiä myös englantilaissiviilien turvallisuudesta. Samalla kun on osoitettu havainnollisesti, että edistyneet yleisvaaralliset murha-aineet voivat olla peräisin vain valtiollisista lähteistä ja se antaa todistuksen siitä, että maan johto on ollut murhaajien kanssa läheisessä yhteistyössä.
Ja jos Putin on saanutkin hyvän puristusotteen Trumpin palleista, ei se demokraattisessa maassa lopulta merkitse paljoakaan. Trumppia tarkkaillaan, ja hän ei voi edistää juurikaan Putinin etuja ilman että siihen kiinnitettäisiin heti huomiota.
Esko Karinen
Lähteet: Luke Hardingin kirjat: Salajuoni, Kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon ja Vaiennettu: agentti Litvinenkon murha ja Venäjän sota lännen kanssa. Netissä: www.litvinenkoinquiry.org brittihallituksen virallinen saitti Litvinenkon murhasta.