Uuden päiväkodin rakentamista valmistellaan Kannelmäessä

Kuva Katuverstas arkkitehdit.

Helsingin kaupunki on teettämässä päiväkoti Pelimannin uusien tilojen rakentamiseen liittyviä töitä Kannelmäessä. Päiväkotirakennus tulee osoitteeseen Purpuripolku 1.

Uuden rakennuksen paikalta on purettu 1970-luvulla valmistunut huonokuntoinen päiväkotirakennus, joka ei ole vuosiin ollut päiväkotikäytössä. Tämän jälkeen aloitetaan uuden talon rakentaminen ja siihen liittyvä katutyö.

Rakentamisen arvioitu aikataulu

– 12/2021 – 03/2022 Vanha päiväkotirakennus puretaan.

– Keväällä 2022 Klaneettikujaa levennetään palvelemaan uuden päiväkodin rakentamista ja tulevaa saattoliikennettä.

Keväällä / alkukesästä 2022 alkaa lähialueen muiden katujen kunnostus. Polkkakujalta mahdollistetaan huoltoajo päiväkodin pihaan. Klaneettipolulle erotellaan pyörätie ja jalkakäytävä. Palikkapolulta tuleva metsäpolku siirretään päiväkodin uusia rajoja myötäillen.

– 04/2022 – 07/2023 Uusi päiväkoti rakennetaan.

– 08/2023 Uusi päiväkoti otetaan käyttöön.

Päiväkodin rakentamisen aikataulu ja järjestelyt tarkentuvat, kun purku- ja talonrakennushankkeille on valittu urakoitsijat. Työmaa aidataan ja sen ympärille tehdään turvalliseen ohittamiseen liittyvät merkinnät ja rajaukset.

Päiväkoti Pelimanni yhden katon alle

Rakennuksen valmistuttua uusiin tiloihin siirtyvät päiväkoti Pelimannin ryhmät, jotka nykyisin toimivat osoitteissa Pelimannintie 16 ja Vetelintie 4. Kaupungin on tarkoitus luopua vanhoista huonokuntoisista tiloista.

Uusi rakennus on kolmekerroksinen ja noin 2000-neliöinen. Tiloja tulee 210 lapselle, kun nykyisissä tiloissa on paikkoja noin 190 lapselle.

Rakennuksen julkisivusta tulee osin tiilimuurattu ja osin puupaneloitu. Kaupungin hiilineutraaliustavoitteiden edistämiseksi rakennus lämmitetään maalämmöllä, ja käyttösähköstä kymmenen prosenttia pyritään kattamaan aurinkokennoista saatavalla energialla. Kylmät erilliset ulkovarastot ovat maksaruohokattoisia.

Piha rajautuu metsään

Päiväkodin tontti rajautuu kallioiseen metsään, jonka viralliseksi nimeksi vahvistui kaavamuutoksessa Aurinkokallio. Alueen kaavaa muutettiin alkuvuonna 2021 niin, että uuden päiväkodin piha voidaan toteuttaa osittain nykyisen viheralueen puolelle. Näin lasten ulkoilulle on riittävästi tilaa ja piha on mahdollista toteuttaa lasten kannalta viihtyisimmällä ja turvallisella tavalla.

Tulevan päiväkodin piha-alueen korot liitetään luontevasti nykyisiin maanpinnan korkoihin ja leikkipiha rajataan kevytrakenteisella aidalla maaston muotoja mukaillen. Päiväkodin tontin ja Aurinkokallion puistoalueen välissä säilytetään puustoinen metsävyöhyke.

Tontin eteläreunalta joudutaan poistamaan joitakin puita tulevien piharakenteiden ja pihan korkomuutosten takia. Poistettavia puita on noin 17 kappaletta. Uusia puita tontille istutetaan 25 kappaletta, ja lisäksi pihan reuna-alueille on tulossa runsaasti pensaskasvillisuutta. Nykyinen puusto säilytetään aidan ulkopuolisella alueella, ja lisäksi Rumpupolun viereisellä istutusalueella säilytetään kaupunkikuvallisesti tärkeitä puita.

Metsässä kulkeva kävelyreitti, joka johtaa purettavan päiväkotirakennuksen pohjoispuolelle Rumpupolun ja Palikkapolun risteykseen, katkeaa uuden päiväkodin pihan laajentuessa. Korvaava kävelypolku rakennetaan päiväkodin pihan pohjoispuolelta Rumpupolulle.

Päiväkodin aukioloaikojen ulkopuolella piha-alue on asukkaiden käytettävissä. Myös osa päiväkotirakennuksen yhteistiloista suunnitellaan niin, että niitä voidaan käyttää asukastiloina iltaisin.

Lähistölle rakennetaan asuntoja

Päiväkodin lähelle Klaneettitien ja Pelimannintien kulmaan on suunnitteilla myös uusia asuinkerrostaloja noin 170 asukkaalle. Ne rakennetaan osoitteessa Pelimannintie 9 – 11 sijaitsevalle nykyiselle pysäköintipaikalle. Heka Oy:n asukkaiden käytössä olevien autopaikkojen sijainti muuttuu osin nykyisestä. Hekalle osoitetaan korvaavat pysäköintipaikat toisesta lähellä olevasta korttelista.

Uusien asuntojen rakennuttajia ei ole vielä valittu, joten rakentamisen aikataulu ja asuntojen hallintamuodot tarkentuvat myöhemmin.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen asemakaavan vuoden 2021 tammikuussa ja päiväkodin hankesuunnitelman syyskuussa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *