Haista home!

Nuuh! Johanna Hirvimäen Fasse-koira haistaa kotiin pesiytyneen homeen.

Fasse, Maununnevalla asuva karkeakarvainen kääpiömäyräkoirauros haistaa talojen rakenteita ja ihmisten terveyttä tuhoavat homeitiöt hetkessä.

Taloissa piilevät homeet ovat salakavala ja kiusallinen haitta, joista ei meinaa päästä eroon millään. Homeet pilaavat puutavaraa ja rakenteita ja saattavat aiheuttaa sienisairauksia eli mykooseja. Homeitiöt leviävät ilmavirtausten mukana ja voivat aiheuttaa hengitystiesairauksia, sillä jotkin homeista ovat myrkyllisiä.

Homeet viihtyvät parhaiten huonokuntoisissa, kosteusvaurioista kärsivissä taloissa, mutta niitä saattaa esiintyä myös pintapuolisesti hyväkuntoisissa taloissa. Home-esiintyvät voivat löytää kasvualustan hyväkuntoisenkin talon rakenteellisista virheistä, huonosta ilmanvaihdosta ja vesivahingoista johtuen. Pahimmillaan homeen valtaama talo voi saada purkutuomion.

Fasse hoitaa homman

Johanna ja Hannu Hirsimäellä on ratkaisu homeongelmien paikallistamiseen: Fasse! Fasse, viralliselta nimeltään Tiny Trotter´s Rasputin, on viisivuotias karkeakarvainen kääpiömäyräkoira, joka pienen kokonsa ansiosta pääsee ahtaisiinkin paikkoihin ja haistaa homeen sitä löytäessään.

– Koira haistaa homeen jo ennen kuin tilanne on paha, Johanna sanoo. – Tarkastus kannattaa suorittaa ajoissa; heti, jos asiasta on epäilystä, asukkailla on jatkuvaa nuhaa, yskää, poskiontelon tulehduksia tai selittämätöntä päänsärkyä.

Tavanomainen home-etsintä kestää 100 neliön talossa noin 15 minuuttia. Sinä aikana koira kulkee asunnossa vapaasti etsien hometta seinien vierustoista ja märkätiloista. Etsintä tehdään huone kerrallaan ja kuvataan kameralla raportointia ja tarkistuksia varten. Kun koira löytää hometta, se painaa kuonon löytökohtaan tai jos home on esim. sohvan takana, koiraa kuopii löytökohtaa.

– Näillä töppösillä ei saa kuopimalla parketteja tai tapetteja rikki, joten sitä ei tarvitse pelätä, Johanna sanoo.

Miten Fassesta tuli homekoira?

– Kun korona alkoi lockdownilla niin koko elämä käytännössä pysähtyi kun kaikki suljettiin. Huomasin, että minulla oli kotona paljon vapaa-aikaa. Näin vuosi sitten ilmoituksen hajuerottelukurssista, jossa koiria opetettiin nosework tehtäviin, eli haistamaan eri hajuja. Se pystyttiin pitämään kun treenit oli ulkona. Päätin aloittaa koirani kanssa uuden harrastuksen, Johanna kertoo. – Fasse on jo Suomen ja Ruotsin jälkivaliot joten nenän käyttö oli tuttua puuhaa entuudestaan.

Fasse oppi nopeasti ja kumpikin oli innostunut uudesta harrastuksesta. Ensin Fasse ja Johanna kävivät alkeiskurssin, sitten jatkokurssin ja Nosework etevät-kurssin, jossa Fassen etsintäosaamista syvennettiin entisestään. Syksyn myötä syntyi idea oppien hyödyntämisestä laajemmin.

– Etsintäleikit ja koiran aktivointitehtävät ovat ihan kivoja juttuja, mutta Fassen ja minun nälkäni vain kasvoi koulutuksen myötä, halusimme tehdä jotain käytännöllistä josta olisi oikeaa konkreettista apua, Johanna nauraa.

Loppuvuodesta Johanna haki Fasselle paikkaa Putkikoira Oy:n pilottikurssille, jossa harjoiteltiin homehajuerottelua. Tammikuusta juhannukseen kestävälle kurssille valittiin neljä koiraa, joista kaksi valmistui tänä kesänä. Toinen niistä oli Fasse! Tunteja on takana lukematon määrä. Treenejä on pidetty kotona, kavereilla, hotelleissa, koirakoulussa, paloasemalla, lasten leirikeskuksessa… kaikissa mahdollisissa paikoissa.

– Nyt olemme valmiita töihin!

Hometta siellä täällä

Fasse on tehnyt homekoiran hommia eri kohteissa nyt kaksi kuukautta. Hometta on löytynyt useista taloista, niin vahingossa kuin valikoidustikin.

– Pääkaupunkiseudulla on paljon hometaloja. Tästä harrastuksesta on tulossa Fasselle ja minulle vakituinen työ, kirjanpitäjän hommia päätyökseen tekevä Johanna sanoo.

Fasse ei pysty tekemään töitä aamusta iltaan, vaan se vaatii myös lepopäiviä. Fasse kykenee tekemään noin kolme keikkaa viikossa, välipäivät levätään ja leikitään. Johanna on perustanut Fassen homehommia varten oman firman: Koirapalvelut Hirsimäki.

– Ei olisi vuosi sitten uskonut, että tässä ollaan, Johanna hymyää ja silittelee lutuista Fassea.

Johannalla ja Hannulla on myös toinen mäyräkoira, 8-vuotias Fanni, joka on tällä hetkellä koulutuksessa. Koulutus on alkanut lupaavasti mutta ensi kesänä tiedetään pitääkö “vanha koira ei opi uusia temppuja” -sanonta paikkansa.

– Suunnitelmissa on kouluttaa jatkossa lisää uusia homekoiria, sillä kahdella koiralla saa tuplavarmistuksen mahdollisista löydöistä. Ensin täytyy vain löytää hyvän hermorakenteen omaavia koiria sillä aina vieraisiin paikkoihin meneminen ja siellä työskentely ei onnistu kaikilta koirilta. Täytyy olla reipas ja rohkea.

Miten saada Fasse paikalle?

– Kannattaa ottaa yhteyttä, jos on epäilyksiä ja kertoa omasta tilanteesta. Teemme tarjouksen talon tai huoneiston pinta-alan ja sijainnin perusteella.

Tavanomainen asiakas on yleensä joko myymässä tai ostamassa asuntoa. Kun etsintä on tehty, päättää asiakas, viekö hän asian eteenpäin, tehdäänkö lisätutkimuksia tai korjauskartoituksia.

– Ajoissa tehty kartoitus saattaa tuoda huomattavia säästöjä, kun koko taloa ei tarvitse lähteä purkamaan. Lisäksi aina homeen löytyminen ei tarkoita isoja ja kalliita remontteja. Puolisoni Hannu on rakennusalan ammattilainen ja pystyy halutessa konsultoimaan mahdollisiin löydöksiin liittyen, Johanna kertoo.

Koirapalvelut Hirsimäki
P. 0400 709 025
koirapalveluthirsimaki@gmail.com
www.koirapalveluthirsimaki.fi

Teksti ja kuva Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *