Malminkartanon koulujen pihalle oppilaspuutarha

Kolminkertainen Suomen mestari, 12 vuotias suomenhevostamma Uuras näyttää mallia.

Malminkartanon ala-aste ja Apollon Yhteiskoulu ovat mukana Helsingin Taiteilijaseuran kuvataidekoulun ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen käynnistämässä kolmivuotisessa Urbaaniluonto – Plug-in -hankkeessa. Toimintaympäristönä toimivat kaksi alueelle perustettua hyötykasviviljelmää, joissa oppilaat tutkivat puutarhan ilmiöitä ja ilmaisevat niitä tanssi- ja kuvataiteen keinoin.

Malminkartanon koulurakennusten välissä sijaitsevaan paritaloon on rakennettu viljelyhuone sekä sen eteen kasvihuone. Koulujen oppilaat ovat osallistuneet kevään aikana niin omenapuiden leikkuuseen kuin kasvihuoneen rakentamiseen ja taimien istutukseen.

Projektissa on mukana myös puutarhuri, kuvanveistäjä, tanssitaiteilija, ympäristötaiteilija ja media-alan asiantuntija.

Hevoset kyntöpuuhissa
Maanantaina 7.5. työt aloitettiin Uuras-hevosen ja hänen oppipoikansa Tuohivirsun kyntöpuuhilla. Ala-asteen ja yhteiskoulun yhteiselle pihalle kynnettiin pelto, jonne kasvihuoneessa kasvatetut taimet istutetaan oppilasvoimin lähiaikoina.

Kasvivalikoimasta löytyy mm. yrttejä, chilejä, tomaatteja, paprikaa, kurkkuja, kaaleja ja maustekasveja.

Niin oppilaat kuin asukkaatkin voivat seurata viljelyksien nousemista ja kasvua kesän aikana.

Koulupuutarhan tarkoituksena on toteuttaa monialaisia ja ilmiöpohjaisia oppimiskokonaisuuksia. Koulupuutarhoissa tehdään oppilaiden kanssa viljely- ja puutarhanhoitotöitä sekä tutustutaan kaupunkiluontoon, vuodenkiertoon ja kasvuprosessiin eri oppiaineiden puitteissa.

Syksyyn 2019 asti jatkuvassa projektissa on mukana myös Kannelmäen peruskoulu. Kannelmäen puutarha sijaitsee kauppakeskus Kaaren pohjoispuolella sijaitsevalla Antinniityllä. Pitkäaikaisena tavoitteena on käynnistää Kaarelan alueelle pysyvää taiteen perusopetusta.

Teksti Nina Eriksson
Kuvat Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *