Tomi Saari kokkaa yhteisiä aterioita kannelmäkeläisille

Kannelmäen seurakunnan oma kokki Tomi Saari on tottunut liikkumaan usean työpisteen välillä. Välillä keitetään aamupuuroa Kannelmäessä, toisena päivänä Malminkartanon kappelilla tarjoillaan soppaa ja juttuseuraa siinä samalla. Toisinaan Saari liikkuu keittiön kanssa sinne missä ihmiset ovat: soppatykki tai grilli kuumenee eri puolilla Kaarelan aluetta.

Ruokailut tuovat ihmisiä yhteen. Kyse ei ole vain ruumiin ravinnosta vaan myös kohtaamisista. Ruokailut ovat yhteisöllisiä tapahtumia, joiden toteuttamisessa iso rooli on myös seurakunnan diakoniatyöntekijöillä ja suntioilla.

Yhteisissä ruokailuhetkissä alueen asukkailla on mahdollisuus tavata muita, jutella niitä näitä tai saada kontakti kirkon työntekijään. Monelle säännöllisesti järjestettävät yhteiset ruokailut tuovat rytmiä viikkoon ja helpotusta arkeen.

Tomi Saari kokkaa alueen asukkaille erilaisissa seurakunnan järjestämissä kokoontumisissa ja tapahtumissa. Työympäristö on Saarelle mieleen.

– Olen viihtynyt kirkon töissä. Jokainen ihminen täällä on ottanut hyvin vastaan ja yhteistyö toimii.
Samaa sanovat Tomi Saaren kanssa työskennelleet: seurakunnan oma kokki on paitsi keittotaidon rautainen ammattilainen, osaava myös ihmisten kanssa.

Asiakkaissa Kaarelan koko kirjo

Tomi Saari on toiminut pitkään eri ravintoloissa kokkina, keittiömestarina ja keittiöpäällikkönä. Myös oman ravintolan pyörittämisestä Saarella on yli kymmenen vuoden kokemus. Seurakuntatyöhön Saari tuli mukaan muutama vuosi sitten kun Länsi-Helsingin alueelle tarvittiin kokki yhteiseen hävikkiruokaprojektiin.

– Liikuin silloin joka päivä eri seurakuntien alueilla. Ateriat suunniteltiin aina sen mukaan mitä hävikkiin menossa olevaa mutta silti syömäkelpoista ruokaa oli milloinkin tarjolla.

Pääpaino ei Saaren nykyisessä työssä ole enää hävikin hyödyntämisessä, mutta johtoajatus seurakuntalaisten yhteisistä ruokailuista pysyy edelleen.

– Tässä työssä näkee Kaarelan koko kirjon, Tomi Saari sanoo.

Seurakunnassa järjestetään aamupuuroja eläkeläisille, iltaruokaa rippikouluisosille ja nuorten aikuisten iltaa varten kokataan ruokaa opiskelijaikäisille. Malminkartanon maanantaisella soppalounaalla ikähaarukka yltää laidasta laitaan.

Osa seurakunnan järjestämistä ruokailuista on suunnattu rajatummille ryhmille kuten leireille ja osa on avoimia kaikille. Esimerkiksi juuri Malminkartanon kappelin maanantain soppalounaalle on tervetullut jokainen – rahasta ei lounastaminen jää kiinni sillä ruokamaksu on vapaaehtoinen. Samoin hernekeitolle on ihan jokainen tervetullut silloin kun soppatykkitapahtumia järjestetään.

Joskus soppatykin sijaan liikkuvana keittiönä toimii grilli: toisinaan Tomi Saari ja joukko muita seurakunnan työntekijöitä liikkuu alueella Kannelmäen seurakunnan omalla Dösällä ja kokoaa grillin makkaranpaistoa varten.

Marianne Junkkarinen
Haagan, Kannelmäen, Munkkiniemen ja Pitäjänmäen seurakuntien alueviestijä

Lisätietoa Kannelmäen seurakunnan järjestämistä ruokailuista löydät
Kannelmäen seurakunnan nettisivuilta: helsinginseurakunnat.fi/kannelmaki

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *