Yllättäviä kohtaamisia Mätäjokifestareilla

– On hienoa päästä samalle keikalle, Lappe ja Samu sanovat. Kumpikin odottaa jälleennäkemiseltä paljon.

Mätisfestarien tämän vuoden pääartisteina nähdään kaksi mielenkiintoista bändiä, The Rattlesnake Shakers ja The OHO. Kummankin bändin solistit ovat Kannelmäen kasvatteja, vanhoja frendejä, joiden tiet kulkivat ajan virrassa eri suuntiin, mutta nyt ne yllättäen jälleen kohtaavat.

Mätiksellä nähdään sunnuntaina, 29.5., muun ohjelman lisäksi kaksi bändiä, The Rattlesnake Shakers ja The OHO. Näiden bändien solisteja, Samuel ’Samu’ Lemistä ja Lauri ’Lappe’ Holopaista, yhdistää pitkä ja mielenkiintoinen yhteinen alkutaival. Molemmat ovat syntyneet vuonna 1979, Lappe Kantsussa, Samu Tölikassa.

Kaverit tutustuivat toisiinsa Kannelmäen seurakunnnan rippileirillä vuonna 1994.

– Samu oli jo kova tekijä skeban soitossa jo tuolloin. Me muut vasta harjoiteltiin, The OHOn Lappe sanoo.

– Perustin ekan bändini (The New Experience) 11-vuotiaana, soiteltiin Creamia ja Jimi Hendrixiä, The Rattlesnake Shakersin Samu sanoo.

Kaverukset kävivät eri kouluja, Lappe EKY:ä ja Samu Haagan Kakkos Norssia, mutta musiikki, mm. The Rolling Stones, yhdisti nopeasti.

– Rääkättiin Enroldin Saken skittaa riparilla ja siitä se lähti, Lappe nauraa.

The Rootsin Samu ja Lappe vuonna 1994.

Eka yhteinen bändi

Soiteltuaan hetken aikaa kimpassa (mm. alaikäisinä keskustan Blues Cafessa), he päättivät perustaa yhteisen bändin, jolle annettiin nimeksi The Roots. Bändi pysyi kasassa pari vuotta.

– Meidän eka keikka oli Norssissa, Lappe kertoo.

– Niin ja heitettiinhän me keikkaa jossain Maxi-marketin edustalla rekkalavalla ja Kanneltalolla, jossa sijaitsi myös meidän eka treenis. Kerrankin äitienpäivänä ihan “sprigit” päällä, ns. “old school” hengessä, Samu hymyilee.

Kanneltalon keikasta tehtiin juttukin Tanotorveen. Vuosi oli 1994.

Kaverit treenasivat ahkerasti ja osallistuivat eri musaskaboihin. Vaikka muusikon ura ei vielä tuossa vaiheessa ottanut täysillä tuulta alleen, niin siemen tulevia projekteja varten oli kylvetty.

Samaan aikaan he olivat useilla ripareilla isosina, joissa sai soittaa duona kaikenlaista musiikkia aina punaisen kirjan veisuista rock-klassikoihin.

-Kantsun seurakunta tarjosi hyvät puitteet jalostaa omaa musiikkiharrastusta. Järkkäsin kertaalleen mm. Jimi Hendrix- sekä John Lennon- messut “kartsa-kirkossa”, muistelee Samu.

Baarimuusikon uraa luomassa vuonna 1997

The Roots oli hajonnut ja miehisyyden kynnyksellä olevat kaverukset päättivät lähteä Kyprokselle baarimuusikoiksi. Lappe oli silloin 17- ja Samu 18-vuotias. Lappe oli tutustunut Kyproksen musameininkeihin lomalla vuonna 96 ja huomasi, että saarella oli kysyntää esiintyville muusikoille.

– Norjalainen heppu, joka pyöritti hotellin ravintolaa tuli heittämään käyntikortin, kun skulailtiin frendien kanssa skittoja allasalueella. Helmikuussa heitin sitten puhelun kyseiselle hepulle ja sovimme, että näemme kesäkuussa – mitään sen virallisempaa sopparia ei tehty, Lappe nauraa.

– Se oli lopulta mahtava reissu ja kova koulu. Meillä ei ollut kuin lentoliput. Hotellin puolesta tuli safkat, juomat ja kämppä, Lappe jatkaa.

– Me heitettiin vajaan viiden viikon aikana lähes joka ilta kolme settiä, yhteensä noin 30 keikkaa plus päälle matkatoimiston rantabileet ilman äänentoistoa, Samu kertoo.

Pojista kehittyi tuolla reissulla kovia soittajia.

Urat erkanevat

Tuon kesän jälkeen tiet alkoivat erkaantua. Samu muutti pois Kannelmäestä vuonna 1997, asuttuaan siellä neljävuotiaasta.

– Palasin Kantsuun vielä vuonna 1999, kun tulin suorittamaan Kannelmäen kirkolle siviilipalvelusta, Samu sanoo.

Lappe oli myös tuolloin mukana Kantsun kirkon nuorisotyössä.

Sitten kummankin omat bändikuviot veivät toisaalle. Kummastakin kaverista tuli muusikkoja ja musiikki on vienyt heitä yli 30 vuotta ja molemmat ovat saaneet soittaa erinäisissä bändeissä aina ulkomaita myöten.

– Mä oon ollu aina mieletön Jimi Hendrix-fani. Se on määrittänyt elämän suuntaa ja värejä aika paljon ihan skidistä asti, Samu sanoo.

Lappe perusti parin muun kantsulaisen kanssa ensin Jerkem-nimisen bändin, josta tuli sittemmin maailmallakin mainetta niittänyt Carmen Gray.

Samu taas löysi polkunsa blues-juuriltaan progen pariin (Osiris, Wasami, Inner Light Orchestra), soitteli undergroundia, punkkia, folkia, rockia sekä reggaeta ja oli myöskin sittemmin perustamassa Cherry & The Vipersia, joka kiersi keikoilla aina Mexicoa myöten

– Vaikka kumpikin heitti keikkaa omalla suunnallaan, emme ole soittaneet koko tänä aikana yhdessä. Pari kertaa ollaan törmätty jossain keikkapaikalla, kuten esim. kerran Levillä, Hullu Poro Areenalla, Lappe sanoo.

Mätikselle!

Nyt Kaarelan asukkailla on mahdollisuus nähdä kaverukset jälleen yhdessä, mutta omilla bändeillään.
The Rattlesnake Shakers on psykedeelinen blues trio, perustettu vuonna 2002. Bändi on soittanut yhdessä jo yli 20 vuotta ja ehtinyt heittää muiden sekkailujensa muassa keikkaa mm. Caribian kuumilla rannoilla. Samu Leminen vastaa laulusta ja kitarasta. Rummuissa on Mikko Savolainen ja bassossa Timo Ylönen.

– Meidän trio soittaa pääsääntöisesti perinteistä sähköistä bluesia vanhoja mestareita tulkiten sekä kunnioittaen – aina toki oman pienen mystisen mausteemme lisäten ikiaikaiseen juurisoppaan, tuumailee Samu.

Odotettavissa lienee siis vanhaa kunnon Jimi Hendrixiä, tuttuja blues-standardeja, ehkäpä jopa Greenin aikaista Fleetwood Macia. Jääköön siis nähtäväksi että kuultavaksi…

The OHO on monille kantsulaiselle jo ennestään tuttu. Bändi on perustettu vuonna 2014. Lappe vastaa laulusta ja kitarasta. Jo The Rootsista ja Carmen Graysta tuttu Pete Sirkiä on basssossa, sekä niin ikään Carmen Gray:ssa soittanut Juho pääkkönen koskettimisssa. Lisäksi kokoonpanossa on Lauri Tikkanen rummuissa ja Jere Mäntykangas toisessa kitarassa.

Niin Samulle kuin Lapellekaan tämä ei ole eka kerta Mätiksellä. Kumpikin on esiintynyt siellä vuosia takaperin, mutta eri aikoina. Samu Stadin juhlaorkesterin kanssa ja Lappe Jerkemin.

– Me odotetaan tältä jälleennäkemistä todella paljon. On hienoa päästä samalle keikalle, miehet sanovat.

– Tiedä vielä, mitä siellä saattaa tapahtua… kaverit hymyilevät pilke silmäkulmassa.

 

Teksti ja kuva Jauri Varvikko

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *